Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Einde van de regularisatieprocedure voor honden, katten en/of fretten die Oekraïense vluchtelingen vergezellen.

een kat

Toen begin 2022 het conflict in Oekraïne uitbrak, ontvluchtte de burgerbevolking massaal het land. Deze mensen namen daarbij hun huisdieren mee.  Gelet op de urgentie van de situatie, is het merendeel van deze dieren toegekomen zonder aan de geldende gezondheidsvoorschriften te voldoen. Om de Oekraïense huisdiereigenaars te ondersteunen tijdens deze dramatische periode en ook om het risico op verspreiding van het hondsdolheidsvirus onder controle te houden, heeft het FAVV een specifieke procedure ingesteld om deze huisdieren snel en gemakkelijk te regulariseren. Je vindt al deze informatie terug op deze website.

Gelet op de sterke afname van het aantal huisdieren van vluchtelingen, heeft het Agentschap beslist om vanaf 1 maart 2023 niet langer financieel tussen te komen in de vaccinatie tegen hondsdolheid bij deze dieren.  
Aangezien het aantal Oekraïense huisdieren die in België toekomen momenteel nagenoeg gelijk is aan nul, hebben wij besloten om deze vereenvoudigde procedure volledig af te schaffen vanaf 15 juni 2023.  Vanaf die datum zullen honden, katten en/of fretten uit Oekraïne moeten voldoen aan alle specifieke gezondheidsvoorschriften bij niet-commerciële invoer. 

Je kan de verschillende voorschriften terugvinden op deze website.