Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ik vang vluchtelingen op

Vlag Oekraïne

Gastgezinnen

Velen in België namen het mooie initiatief om mensen uit Oekraïne ontvangen in hun eigen huis. Soms hebben mensen vragen over hoe best vluchtelingen op te vangen en hoe om te gaan met mogelijke psychosociale gevolgen. 

  • Tips voor gastgezinnen vluchtelingen conflict Oekraïne is een reeks tips ontwikkeld door het Rode Kruis Vlaanderen om gastgezinnen te helpen een eerste psychische ondersteuning te bieden. De informatie is beschikbaar in het Nederlands
  • De Vlaamse overheid organiseerde een webinar voor gastgezinnen die vluchtelingen opvangen met specifieke aandacht voor het ondersteunen van veerkracht en psychosociaal welzijn van vluchtelingen. Je kan de webinar hier herbekijken 
  • In deze folder gemaakt door de wegwijzer vind je tiental concrete tips gegeven om te praten met mensen die uit de oorlog gevlucht zijn, alles hebben moeten achterlaten en in een vreemde omgeving moeten worden opgevangen. De folder is beschikbaar onder andere in het NederlandsFrans, Oekraïens, Engels en Russisch. 
  • Psychologische steun voor Oekraïense vluchtelingen voor gastgezinnen, een webinar georganiseerd door Solentra op 13 en 20 april. De webinar vond plaats in het Nederlands.
  • Hoe Oekraïense kinderen ondersteunen? De Brussels University Consultation Center, Vrije Universiteit Brussel en UAct ontwikkelden richtlijnen voor gastgezinnen, leerkrachten en anderen die meer willen weten over hoe je kinderen uit Oekraïne kan ondersteunen. Het document is beschikbaar in het Nederlands, Oekraïens en Engels.

Burgers

De oorlog in Oekraïne kan voor sommige mensen leiden tot stress en onzekerheid. Soms hebben kinderen ook vragen over de situatie die soms niet makkelijk zijn om te beantwoorden. 

  • Voelt u zich door de situatie in Oekraïne angstig, boos of gestresseerd en wilt u graag met iemand praten? Bel gratis naar Tele-onthaal op het nummer 106, elke dag van de week, 24 uur op 24.   
  • Kinderen of jongeren kunnen ook gratis bellen naar Awel via het nummer 102 of chatten via de website.  
  • Hoe omgaan met vragen en noden van jongeren in verband met de oorlog in Oekraïne? De Ambrassade brengt tips en interessante links samen.