Impact conflict in Oekraïne op Cyberdreiging in België
Veel organisaties en bedrijven zijn ongerust door de spanningen in Oost-Europa en vragen zich af hoe zich te beschermen tegen een eventuele cyberaanval. Het Centrum voor Cybersecurity kan hen gedeeltelijk gerust stellen want het heeft op dit moment geen objectieve elementen die wijzen op een concrete cyberdreiging tegen ons land. Een cyberaanval met impact op Belgische organisaties is echter nooit uit te sluiten.
In het verleden zijn er al digitale aanvallen uitgevoerd die gevolgen hadden tot in België, denk maar aan NotPetya in 2017. Deze aanval begon in een Oekraïense overheidsdienst maar deinde al snel uit naar de bedrijfswereld en werd gevoeld tot in de haven van Rotterdam en in enkele Belgische bedrijven.
Cyberweerstand opbouwen en versterken
De beste beveiliging voor organisaties en bedrijven, niet alleen vandaag, maar het hele jaar rond, is de cyberbeveiligingsweerstand te versterken.
Enkele basisprincipes voor een goede cyberbeveiligingsweerstand
- Wij raden bedrijven en organisaties aan een (cyber)noodplan uit te werken, te actualiseren en op regelmatige basis te testen. Het is belangrijk dat elke medewerker weet wat zijn of haar taak is bij een cyberincident. (Webinar cyberincidenten: https://www.youtube.com/watch?v=-cHcTidmT1Y)
- Hou je contactlijsten up-to-date en bewaar ze ook op papier.
- Voorzie zo nodig hulp van een externe partner/firma. Maak hierover vooraf afspraken.
- Zorg dat je systemen up-to-date zijn en zorg er steeds voor om relevante back-ups offline te bewaren.
Voor een volledig overzicht van beveiligingsmaatregelen, consulteer de Cyberguide: https://cyberguide.ccb.belgium.be/nl
Het CCB houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal gerichte adviezen publiceren, zodra dat nodig zou blijken.