Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het FAVV waarschuwt particulieren die via internet huisdieren uit Oekraïne kopen - deze dieren moeten voldoen aan strikte sanitaire voorwaarden

Ukraine

Het FAVV stelt een toename vast in het aantal honden en katten die vanuit Oekraïne naar België komen. Deze dieren worden online aangekocht door particulieren in België. Omdat het hier gaat om een adoptie en de dieren dus veranderen van eigenaar gelden er strike sanitaire voorwaarden.

Heel wat mensen willen een goede daad verrichten door dieren in nood uit de oorlogssituatie in Oekraïne te halen. Toch zijn ze zich niet altijd bewust van de geldende voorwaarden. Anderen denken onterecht dat de versoepelingen die werden ingevoerd voor huisdieren die meereizen met Oekraïense vluchtelingen, ook gelden voor het online aankopen van Oekraïense dieren. Deze versoepelingen gelden enkel voor de eigen huisdieren die de Oekraïense vluchtelingen meebrengen naar België.

Wanneer mensen (al dan niet via internet) een huisdier uit Oekraïne aankopen, moeten dezelfde gezondheidsvoorwaarden nageleefd worden als bij de aankoop van eender welk huisdier afkomstig uit een land buiten de Europese Unie. Het dier moet dus:

  • geïdentificeerd kunnen worden (via een microchip)
  • vergezeld zijn van de nodige gezondheidsdocumenten
  • gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid
  • met een bloedtest getest zijn om de aanwezigheid van antistoffen te bevestigen
  • in Oekraïne in quarantaine zijn gehouden

Het is belangrijk dat deze regels gevolgd worden! Ondanks de vele vaccinaties van zowel huisdieren als wilde dieren, is Oekraïne niet vrij van hondsdolheid. Hondsdolheid is een ernstige ziekte die zowel dieren als mensen treft. Jaarlijks sterven bijna 59 000 personen aan de gevolgen van deze ziekte.

Alle informatie is terug te vinden op de website van het FAVV.

De beste manier om deze dieren te helpen is materiële of financiële hulp te schenken aan plaatselijke asielen en hulporganisaties. Honden en katten in Oekraïense asielen en straatdieren vormen een verhoogd risico op hondsdolheid, zowel voor de personen die voor hen zorgen als voor andere dieren waarmee zij in contact kunnen komen.